TILBAGE TIL START
TILBAGE TIL DYR

ULV

 

Engang levede vi side om side i fred og fordrageligehed...men så fik vi husdyravl og ulven blev en trussel for os og trusler bør udryddes......så det blev den.

Ulven, Canis Lupus
Elsket og hadet.

Der findes to arter af ulven; den grå ulv, Canis Lupus og den røde ulv, Canis Rufus
Af den grå ulv, er der 5 underarter som eksempelvis den arctiske ulv.


Ulven er et flokdyr der lever i flokke på mellem 4-7 medlemmer. En ulveflok er terroterial og vil angribe andre ulve der indtræder i deres afmærkede territorie.
De jæger i flok,  meget strategisk - de går efter de syge, sårede gamle eller unge byttedyr - og lever af får, hjorte, elge m.v.
Når de har fået skilt et byttedyr fra sin flok, vil én ulv løbe op på siden af eks. fåret og gå direkte efter struben hvor de ofte med ét bid vil være i stand til at dræbe hurtigt og effektivt.
Ulvens jagt er ikke succesrig hver gang - faktisk lykkes det kun hver 10. gang.
Ulvens bid har et meget kraftigt tryk -  to gange  schæferhundens.


Selvom de ofte bliver beskyldt for at gemme deres byttedyr, er det ikke tilfældet, det bliver oftest fortæret med et samme.
De spiser ca. 1-2 gange om ugen alt afhængig af byttets størrelse.

En ulv kan undertiden vandre ud alene og må ofte vandre lange strækninger for at finde en mage og opbygge sin egen flok.
En enlig ulv kan nedlægge både elge og hjorte alene.


Lad os lige få afgjort en gammel myte :  Ulve hyler
ikke af eller mod månen!

Ulvene hyler derimod for at gøre opmærksom på flokkens tilstedeværelse eller deres position, de hyler for at hilse, for at samle flokken eller for at tiltrække en mage.
Et sådant hyl kan høres, af det menneskelige øre, i op til 10 mils afstand.


Når tæven får sine hvalpe vil hun blive i boet og ikke forlade det med mindre hun skal udenfor for at hente det mad,  de andre i flokken har lagt til hende udenfor hulen.
Hun får 4-7 unger, men kuld på 12 er også set.
Efter 4 uger vil ungerne blive en del af flokken, nu vil det være hele flokkens ansvar at opdrage og passe på ungerne.


Ulven har en central rolle blandt andre rovdyr og er også med til at regulere bestanden af mange dyr.

Ulven holdt bl.a bestanden af den røde ræv nede,  idét den uden hvid vinterpels, let kunnes spottes for en ulv om vinteren. Fjeldræven i norge og sverige havde bedre kår da der var flere ulve. Om vinteren overlevede de på ulvens ådsler, ligesom mange rovfugle også gjorde det, de må idag leve af andet småvildt

Ulven kan ikke trænes til at være husdyr.. men mennesket kan noget, når vi vil noget!
Der findes idag omkring 300.000 ulve-hybrider i USA. En hybrid er en blanding af ulv og tamhund.
De bliver ofte mere aggresive en ulven og mere utilregnlige end tamhunden, men er alligevel en populær race.
Vilde ulve bliver indfanget og holdt fanget under kummerlig vilkår med eneste formål at avle hybrid til salg.
Hunde eller hybrider, som menneskene enten har lukket ud eller er blevet trætte af,  lemlæster ofte får og deslige idét de ikke har ulvens præcision i jagten og delvist ikke er født til at jage. Ofte jager de for sjov og sårer derfor kun dyret - de er ikke sultne, for de ernærer sig i byen som hund.
Der findes områder hvor hunde har parret sig så meget med vilde ulve, at det er svært at finde en 100% ren ulv.

Ulvens eneste rigtige trussel er mennesket.... 60-90% af ulvens dødsfald skyldes mennesket.


Når man se de gule øjne, kan man sagtens forstille sig hvordan de mange skrækhistorier er opstået... og se dem i mørket med månens lys...skal der ikke meget mere til at skræmme de fleste......

Ulven har kæmpet imod menneskets negative indstilling mange år tilbage i historien. P.g.a frygt, overtro om varulve og lign. sagn og ikke mindst manglende forståelse for dyret  tog derfor også meget lang tid at ændre denne indstilling, til at opfatte ulven, rent biologisk som bevaringsværdig.
Omkring 2 millioner ulve blev i tiden 1850-1910 slået ihjel i USA.......og læg så resten af verden til !!

Da ulven i 1966 blev fredet i sverige og i 1972 i Norge, var det for sent.

. ...men her får man da lyst til at putte lidt med, gør man ikke??

Men i 1970'erne indvandrede der igen ulve fra østlandende til Sverige. 10 stærke ulve holdt stand i sydsverige op gennem 1980'erne. Udholdenheden betalte sig... i 2001 var bestanden på ca 100.Sverige er for en total fredning af ulven, men uheldigvis for ulven har Norge ikke den samme indtilling
og desværre - for den skandinaviske ulv - er dens bedste opholdssted, grænsen mellem Norge og Sverige.
Man forsøger derfor at samarbejde om en ordning. Eksperter fra begge lande er blevet enige om at der skal 500 ulve til, for at opretholde ulvens overlevelse i skandinavien.
Norge fik arrangeret en ulve-zone. Ulvene må ikke opholde sig udenfor denne zone  .... hmmm... men der er ikke nogen der har fortalt ulvene det. Deres foretrukne område er udenfor zonen.... hvilket desværre også er resulteret i at ulve, der har forladt området, er blevet skudt.
I 2001 besluttede Norge, at hvis der kunne dokumenteres  8-10 ulveflokke i hele skandinavien, ville de påbegynde en jagt.  Målet var at udrydde de to nordligste flokke i Hedmark-området - 17 ulve.
I dette område findes mange får.
Omkring 2,5 millioner kroner blev sat ind på jagten der indeholdt både helikopter og snescooter.
Svenskerne protesterede, idét man ville skærpe hele populationen med 17-40%
9 af ulvene kunne ifølge Norge,  frasorteres til ulve-zonen - et kompromis der skyldes Sverige.

Den 15. februar skød Norge den første ulv og staten skulle snart få de resterende.

Takket være Sverige er bestanden af den skandinaviske ulv  idag  på 120.

Forskere, fra begge lande, holder nøje øje med bestanden af ulvene i skandinavien, ved at mærke dem kan de følge flokstørrelse, bevægelsesmønstre, reproduktion og valg af leve-områder.
Dette sker ved hjælp fra jægerforeninger, miljøafdelinger, frivillige m.v.

Danmark mistede sin sidste ulv i 1772.

Tryk på logoet hvis du vil du læse mere om Skandivaviens ulve eller støtte dem.

....og ulvedrabene bliver ved... se bare her hvad jeg faldt over - og det er ganske seriøst !!!

REWARD!

For information leading to the conviction of the person or persons responsible for the illegal killing of four Mexican gray wolves in New Mexico & Arizona since September 2003.
_______________________________________

The U.S. Fish and Wildlife Service is offering a reward of up to $10,000 for information leading to the conviction of the individual or individuals responsible for the shooting deaths of Mexican gray wolves. An additional $10,000 is being offered by the Center for Biological Diversity and Defenders of Wildlife ($5,000 each). Individuals with information they believe may be helpful are urged to call one of the following agencies: U.S. Fish and Wildlife Service special agents in Mesa, AZ at (480) 967-7900, Pinetop, AZ at (928) 367-5689, or Albuquerque, NM at (505) 346-7828; the White Mountain Apache Tribe at (928) 338-1023 or (928) 338-4385; Arizona Game and Fish Department Operation Game Thief at 1-800-352-0700; or New Mexico Department of Game and Fish Operation Game Thief at 1-800-432-4263. Killing a Mexican gray wolf is a violation of the federal Endangered Species Act and can invoke criminal penalties of up to $25,000 and or six (6) months in jail or a civil penalty of up to $25,000
________________________________________