TILBAGE TIL START

TILBAGE TIL DYR

 

ISBJØRN

                            

Ursus maritimus... ishavets konge... toppen af fødekæden i polarområdet.
Isbjørnen har ingen anden fjende end mennesket – og os føler den sig ikke truet af !!!

Men det er den nu alligevel...

 

I princippet er isbjørnen fredet, men aftalen tillader fangst for lokale befolkningsgrupper efter traditionelle fangstmetoder. Det er kun på Svalbard, at isbjørnen er totalt fredet.
 

Fordi vi er fremmede i isbjørnens rige,  bliver den ekstra farlig.
Isbjørnen er af natur meget nysgerrig og nærmer sig gerne mennesker, for at undersøge nærmere.
Den er uberegnelig og man kan derfor aldrig vide sig sikker på om den vil angribe... og gør den det, bliver det ofte uden varsel.

Derfor må man altid betragte isbjørnen som farlig.

klik på billedet for forstørrelse
  

       
Isbjørnen er et meget nysgerrigt dyr...hvilket
 ikke gør den mindre farlig!!          

Isbjørnen lever og opholder sig i det nordlige Canada, Grønland, Alaska og i polarområdet, mest på drivisen og ved kysterne, idet dens favoritføde er ringsælen.

klik på billedet for forstørrelse


Isbjørnen kan vente meget længe på,
at en sæl skal komme op efter luft.

De drægtige hunner forlader havisen i nov.- dec. for at grave sig en hule.
Her føder og opholder hun sig, med sine 1 - 3 unger, der ser dagens lys for første gang i april.
Hun passer sine unger i ca. 3 år, hvor hun så igen parrer sig.

Isbjørnen kan blive 3 m. lang, veje helt op til 800 kg. dog oftest omkring 300-500 kg. og kan blive op til 1,4 m. høj. De bliver mellem 25 30 år gamle.

 

Totalbestanden af isbjørne på verdensplan anses til at være  20.000 -  30.000.
I Grønland, Canada og Alaska regner man med at der fanges omkring  800 - 1.000 isbjørne om året.

 

       klik på billedet for forstørrelse
   

Isbjørnen er en fremragende svømmer.
Den har antydning af svømmhud mellem tæerne og

har en kropsfacon der er velegnet til svømning.

Isbjørnens største trussel er dog ikke jagten på den, selvom man har lidt svært ved at kontrollere den.


Isbjørne fælde ved selvskud

Den største trussel for tiden er miljøgifte, specielt stofferne DDT og PCB.
Disse stoffer cirkulerer i lang tid i miljøet, hvor de bl.a koncentreres op gennem fødekæden.

Isbjørnen er toppen af fødekæden i Arktis og modtager derfor store mængder af disse  fedtopløselige stoffer, gennem deres føde, der jo består af en hel del sælspæk.

Ved laboratorieforsøg har man konstateret kræft og nedsat formeringsevne hos pattedyr.
Man har fundet tilfælde af isbjørne med synlige forandringer, som mistænkes at stamme fra disse stoffer.

klik på billedet for forstørrelse


Biologerne mærker isbjørnene til forskning.

Stofferne anvendes globalt i landbrug og industri. De transporteres, udover gennem isbjørnens føde, også til de arktiske områder med havstrømmen og gennem atmosfæren.

 

- og sådan kan en dansk eller italiensk landmand skade isbjørnene på Svalbard, uden at vide af det.